Ιωάννινα: 25-05-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου στον χώρο του 2ου ΚΑΠΗ ανάμεσα στον Δήμαρχο Ιωαννίνων κο Παπαγεωργίου Δημήτριο, τον Πρόεδρο του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» κο Πάνου Δημήτριο, και τους εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων των ΑμεΑ του Δήμου μας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων & Φίλων ΑΜΕΑ «ΚΥΨΕΛΗ», το Περιφερειακό Τμήμα ΑΜΕΑ., το Νομαρχιακό Σωματείο ΑΜΕΑ, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων «ΕΛΕΠΑΠ», ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Κωφών και Βαρήκοων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών- Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος, αλλά και ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με διαταραχή Φάσματος Αυτισμού «Η ΕΣΤΙΑ».

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης υπηρεσιών με τους συλλόγους και τους φορείς του Δήμου μας που υποστηρίζουν Άτομα με Αναπηρία.

Ξεκινώντας την συνάντηση ο Πρόεδρος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» κος Πάνου Δημήτριος ενημέρωσε τους εκπροσώπους για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον Δήμο και το «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.»  για τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία όπως η ολοκλήρωση του Σχολείου Αναπήρων Παίδων (ΣΑΠ), την δυνατότητα για δωρεάν παρκάρισμα στο Δημοτικό Parking στα Λιθαρίτσια, η κατασκευή του «Κέντρου για το Παιδί» στο παλιό Άσυλο Ανιάτων, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προσβασιμότητα στα σχολεία και ολοκλήρωση της μελέτης για την προσβασιμότητα σε όλα τα Δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες του Δήμου μας, η λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.», η εξυπηρέτηση των οικογενειών με άτομα με αναπηρία για την υποβολή αίτησης για προσωπικό βοηθό από το Κέντρο Κοινότητας.

Επίσης στα σχέδια το «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της δημιουργίας ενός ΚΔΗΦ  καθώς και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με Αυτισμό.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την σημερινή συνάντηση εργασίας και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έθεσαν διάφορα θέματα που πρέπει ακόμα να επιλυθούν. Το κυριότερο από αυτά είναι το θέμα της προσβασιμότητας και της κίνησης των εμποδιζόμενων ατόμων. Το θέμα της προσβασιμότητας αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο στην συζήτηση γιατί είναι αυτό που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία τόσο για την ικανοποίηση των αναγκών τους όσο και για την συμμετοχή τους στην ψυχαγωγία.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για ενημέρωση των συμπολιτών ώστε να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας και περισσότερος σεβασμός στα άτομα με αναπηρία.

Ο Δήμαρχος κος Παπαγεωργίου, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον ουσιαστικό διάλογο, κατέγραψε τις προτάσεις και τις απόψεις των Συλλόγων και των Φορέων και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για την υλοποίησή τους διότι πιστεύει ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Τέλος αποφασίστηκε να γίνει μια επιτροπή από μέλη των Συλλόγων και των υπηρεσιών του Δήμου όπου θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πορείας αυτών των θεμάτων.

Εκ του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.