Ιωάννινα: 02-12-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η ημέρα αυτή αποτελεί υπενθύμιση στις σημερινές κοινωνίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής, της  εξασφάλισης  προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού  της διαφορετικότητας και αποδοχής των ατόμων με αναπηρία.

Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη.

Το Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών  λειτουργεί από  το 2019  το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (1ο Κ.Δ.Α.Π. μεΑ)  που αποτελεί μονάδα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων με αναπηρία, όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό και κινητική ή πολλαπλή αναπηρία. Το εύρος των ηλικιών είναι από 5 έως 23 ετών. Το ΚΔΑΠ μεΑ  στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και διαθέτει σχολικό λεωφορείο για την μετακίνηση των ωφελούμενων.

Επίσης  όλες οι δομές του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» λειτουργούν υποστηρικτικά στα ΑμεΑ με προσβασιμότητα σε όλες τις  Δομές,  το  Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο παρέχει στα  ΑμεΑ  έκπτωση 20%  των εισοδηματικών κριτηρίων που απαιτούνται για την ένταξη στη δομή, το Κ.Η.Φ.Η. το οποίο λειτουργεί  καθημερινά κατά  τις εργάσιμες ημέρες υποστηρίζοντας με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του  και τα  ΑμεΑ,   οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι από τους οποίους διατίθενται αγροτεμάχια για καλλιέργεια  στο ΚΔΑΠ μεΑ και σε συλλόγους ΑμεΑ.

Εκ του  Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.»