ksenonas-ginaikon-icon

Ξενώνας Γυναικών

Το Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Γ.Γ. Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» το 2012.

optiki tautothta xenonas ginaikwn thimatwn viaws part1 2021
optiki tautothta xenonas ginaikwn thimatwn viaws part2 2021
optiki tautothta xenonas ginaikwn thimatwn viaws part3 2021

Προσφερόμενες Υπηρεσίες των Ξενώνων Φιλοξενίας.

Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και – για τις γυναίκες – υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.

Α. Φιλοξενία των Γυναικών και των Παιδιών τους.

Ο Ξενώνας προσφέρει ασφαλή διαμονή που περιλαμβάνει στέγη και διατροφή. Η διαμονή έχει μεταβατικό/προσωρινό χαρακτήρα, με στόχο η γυναίκα να επανέλθει στην κοινότητα και να ζήσει ανεξάρτητα από τη βία και έξω από αυτή. Παράλληλα μπορεί να προσφέρει προσωρινή φιλοξενία γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ, κλπ) μαζί με τα παιδιά τους, εφόσον διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν ασφαλούς διαμονής. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως τρεις (3) μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη Διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια της φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί αντίστοιχα. Ο Ξενώνας διαθέτει επαρκή μέτρα για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Β. Κοινωνική στήριξη.

Στην κοινωνική στήριξη περιλαμβάνεται:

  • Ενημέρωση των φιλοξενουμένων γυναικών σχετικά με τις κοινωνικές παροχές που, κατ’ αρχήν, μπορούν να αξιοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα θέματα οικογενειακών σχέσεων, τη γονική μέριμνα και εξειδικευμένα θέματα για τους αρχηγούς των μονογονεϊκών οικογενειών – επιδόματα, παροχές υπηρεσιών σε δημόσιους και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κ.λπ. – τα θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, υγείας και πρόνοιας. Εάν κριθεί αναγκαίο ή ζητηθεί από τις γυναίκες, παραπέμπονται σε αρμόδιες αρχές (π.χ. Αστυνομία, Εισαγγελία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας κ.ά.).
  • Στήριξη των παιδιών των ωφελουμένων για την ομαλή πορεία τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Υπηρεσίες παραπομπής ή και συνοδείας (όταν απαιτείται) των γυναικών σε νοσοκομεία ή σε κέντρα υγείας, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς φύλαξης και υποστήριξης παιδιών κ.λ.π.

Γ. Ψυχολογική στήριξη.

Στην ψυχολογική στήριξη περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση της γυναίκας μέσω εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, με βασικούς στόχους την κινητοποίηση και την ενίσχυσή της.

Δ. Υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση.

Υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

  • Ενέργειες δικτύωσης και σύνδεσης – σε συνεργασία με τα Συμβουλευτικά Κέντρα – με τους αρμόδιους φορείς προώθησης της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να βελτιωθεί η εργασιακή κατάσταση των γυναικών που είναι θύματα βίας ή/ και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και παρουσιάζουν ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας (ΟΑΕΔ – ΚΠΑ, Γραφεία διασύνδεσης Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ, Επιμελητήρια, Εμπορικοί Επαγγελματικοί σύλλογοι, Γραφεία προώθησης της απασχόλησης Περιφερειών και Δήμων, Κέντρα δια βίου μάθησης 1 & 2, Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, Κέντρα Κοινότητας των Δήμων και εξειδικευμένα κέντρα υποστήριξης Ρομά, μεταναστών κλπ).
  • Για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών πρόκειται να εκπονηθεί Οδηγός Εργασιακής Συμβουλευτικής, που θα περιλαμβάνει μεθοδολογία και εργαλεία.

Ε. Δράσεις Δικτύωσης.

  • Δικτύωση των Ξενώνων μεταξύ τους, καθώς επίσης και με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
  • Δικτύωση με φορείς υποστήριξης των παιδιών των ωφελουμένων, όπως Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, φορείς υποστήριξης ανηλίκων όπως ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
  • Δικτύωση με τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων και τα Παραρτήματά τους.

Ωφελούμενες από την παρέμβαση

Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στους Ξενώνες. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ: 2651054265 – 2651054266

SOS 15900

ΕΣΠΑ